jueves, 6 de enero de 2011

El Sistema català de serveis socials. Estructura


El títol II de la nova Llei de Serveis Socials, 12/2007 d’11 d’octubre, de serveis socials, regula el sistema públic de serveis socials i n’ordena l’estructura, les funcions i les prestacions.
Concretament, l´article 15 defineix la seva estructura.

L’estructura del sistema públic de serveis socials s’organitza en forma de xarxa per a treballar en coordinació, en col.laboració i amb el diàleg entre tot els actors que intervenen en le procés d´atenció a les persones, i s´estructura en serveis socials bàsics i serveis socials especialitzats.

Aquesta xarxa està integrada pel conjunt de serveis i centres de serveis socials de Catalunya (de titularitat pública o privada) que són acreditats per la Generalitat per a gestionar les prestacions (de servei, econòmiques o tecnològiques) incloses en aquesta llei o en la Cartera de Serveis.

Els serveis socials de titularitat pública garanteixen l’existència i el desenvolupament de les accions bàsiques, i també l’equitat territorial, que contribueixen a la justícia i al benestar socials.

Els serveis socials de titularitat privada participen en l’acció social mitjançant l’acompliment d’activitats i prestacions de serveis socials, d’acord amb el que estableix aquesta llei, sota la inspecció, el control i el registre de la Generalitat.

Tots aquests serveis s’organitzen en la xarxa de Socials d'Atenció Pública i s'estructuren en serveis socials bàsics i en serveis socials especialitzats.


ELS SERVEIS SOCIALS BÀSICS

Són el primer nivell del sistema públic de serveis socials i tenen un caràcter polivalent, comunitari i preventiu. Inclouen els equips bàsics (integrats per equips multidisciplinars), els serveis d'ajuda a domicili i de teleassistència i els serveis d'intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents.
Els serveis socials bàsics s'organitzen territorialment en àrees bàsiques de serveis socials. Cada àrea bàsica pren com a base el municipi i s'organitza sobre una població mínima de 20.000 habitants. La gestió de l’àrea bàsica en municipis de més de 20.000 habitants és competència dels ajuntaments.
L'àrea bàsica de serveis socials ha d'agrupar els municipis de menys de 20.000 habitants. En aquest cas, la gestió de l'àrea bàsica correspon a la comarca o a l' ens associatiu creat amb aquesta finalitat.

Les funcions que corresponen als serveis socials bàsics són a grans trets:
-Detectar les situacions de necessitat personal, familiar i comunitària en llur àmbit territorial.
-Oferir informació, orientació i assessorament a les persones amb relació als drets i els recursos socials i a les actuacions socials a què poden tenir accés.
- Valorar i fer els diagnòstics social, socioeducatiu i sociolaboral de les situacions de necessitat social,  d'acord amb la legislació de protecció de dades.
- Propasar,  establir i revisar quan toqui el programa individual d'atenció a la dependència i de promoció de l'autonomia personal, (excepte les de les persones que estigui ingressada de manera permanent en un centre de la xarxa pública).
- Acomplir les actuacions preventives, el tractament social o socioeducatiu i les intervencions necessàries en situacions de necessitat social i fer-ne l'avaluació.
- Intervenir en els nuclis familiars o convivencials en situació de risc social, especialment si hi ha menors.
-Impulsar projectes comunitaris i programes transversals
-Prestar serveis d'ajuda a domicili, teleassistència i suport a la unitat familiar o de convivència, sens perjudici de les funcions dels serveis sanitaris a domicili.
-Prestar serveis d'intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents.
- Orientar l'accés als serveis socials especialitzats, especialment els d'atenció diürna, tecnològica i residencial.
-Promoure mesures d'inserció social, laboral i educativa.
-Gestionar prestacions d'urgència social.
-Aplicar protocols de prevenció i d'atenció davant de maltractaments a persones dels col·lectius més vulnerables.
- Gestionar la tramitació de les prestacions econòmiques d'àmbit municipal i comarcal i les altres que li siguin atribuïdes.
- Coordinar-se amb els serveis socials especialitzats, amb els equips professionals dels altres sistemes de benestar social, amb les entitats del món associatiu i amb les que actuen en l'àmbit dels serveis socials.
-Informar a petició de jutges i fiscals sobre la situació personal i familiar de persones afectades per causes judicials.

ELS SERVEIS SOCIALS ESPECIALITZATS

S’organitzen donant respostes a situacions o necessitats que requereixen una especialització tècnica o la disposició de recursos determinats. Es presten per mitjà de centres, serveis, programes i recursos dirigits a persones i col·lectius que requereixen una atenció específica.
S’organitzen en xarxa sobre el territori atenent el principi de descentralització, les característiques dels nuclis de població i la incidència de les necessitats que cobreixen.
Els serveis socials especialitzats inclouen els equips tècnics de valoració, que tenen com a funció principal valorar i diagnosticar les situacions de necessitat social que no es poden abordar des d'un servei social bàsic.

Les funcions que corresponen als serveis socials especialitzats són:
-Donar suport tècnic als serveis socials bàsics i col·laborar-hi
- Valorar i diagnosticar  les situacions de necessitat social, que no es poden abordar des d'un servei social bàsic.
- Oferir un tractament especialitzat a les persones en situació de necessitat que no puguin ésser ateses pels serveis socials bàsics corresponents o intervenir amb relació a aquestes persones.
- Acomplir actuacions preventives de situació de risc i necessitat social corresponents al seu  àmbit.
- Valorar i determinar l'accés a prestacions econòmiques pròpies d'aquest nivell d'actuació, d'acord amb el marc legal específic.
-Promoure, establir i aplicar mesures d'inserció social, laboral, educativa i familiar.
- Fer el seguiment i l'avaluació de les mesures de protecció i l'elaboració i el control dels plans de millorament.
-Gestionar centres, equipaments, programes, projectes i prestacions específiques.
- Coordinar-se amb els serveis socials bàsics, amb els equips professionals dels altres sistemes de benestar social, amb les entitats associatives i amb les que actuen en l'àmbit dels serveis socials especialitzats.

L’organització territorial de les prestacions pròpies dels serveis socials especialitzats s’ha de basar en les demarcacions territorials supramunicipals, llevat dels supòsits especials que es puguin establir atenent les característiques geogràfiques, demogràfiques i de comunicació d’un territori determinat.

Els municipis o comarques de més de 50.000 habitants poden constituir una demarcació territorial per a la prestació de serveis socials especialitzats, gestionant els serveis per delegació de la Generalitat.

Tipus de prestacions

Són prestacions del Sistema públic de serveis socials les actuacions, les intervencions tècniques, els programes, els projectes, els mitjans i les ajudes econòmiques i tecnològiques que s'ofereixen a les persones.

Prestacions de serveis: Són les actuacions que realitzen els equips professionals en l'àmbit de la prevenció, el diagnòstic, la valoració, la protecció, la promoció, l'atenció i la inserció, recollides com a serveis socials bàsics i serveis socials especialitzats. Les prestacions de servei són complement necessari de l'aplicació de qualsevol altre tipus de prestació social.

Prestacions econòmiques: Són aportacions en diners que atorga l'Administració per donar suport a les persones que es troben en una situació de necessitat social específica. Les prestacions econòmiques es poden atorgar amb caràcter de dret subjectiu, de dret de concurrència o d'urgència social i estan regulades per la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic.

Prestacions tecnològiques: Són ajuts instrumentals que atenen les necessitats socials de la persona. Es poden associar amb altres prestacions, com l'assistència tecnològica, la teleassistència domiciliària i les ajudes instrumentals de manteniment o millora de l'autonomia personal.


No hay comentarios:

Publicar un comentario