L’article 16 de la Llei 12/2007 estableix que els serveis socials bàsics són el primer nivell del sistema públic de serveis socials i la garantia de més proximitat a les persones usuàries i als àmbits familiar i social.
S’organitzen de manera territorial i estan dotats d’un equip multidisciplinar que ha de fomentar el treball i metodologia interdisciplinars, integrat pel personal professional necessari per al compliment de les seves funcions, amb l’estructura directiva i de suport tècnic i administratiu.
Els serveis socials bàsics tenen un caràcter polivalent, comunitari i preventiu, per a fomentar l’autonomia de les persones perquè visquin dignament, atenent a les diferents situacions de necessitat en què es troben o que es puguin presentar. Han de donar resposta en l’àmbit propi de la convivència i relació dels destinataris dels serveis.
Les funcions dels serveis socials bàsics són[1]:
1. Detectar les situacions de necessitat personal, familiar i comunitària en llur àmbit territorial.
2. Oferir informació, orientació i assessorament a les persones en relació als drets i els recursos socials i a les actuacions socials a què poden tenir accés.
3. Valorar i fer els diagnòstics social, socioeducatiu i sociolaboral de les situacions de necessitat social a petició de la persona usuària, del seu entorn familiar, convivencial o social, o d’altres serveis de la xarxa de serveis socials d’atenció pública, d’acord amb la legislació de protecció de dades.
4. Proposar i establir el programa individual d’atenció a la dependència i de promoció de l’autonomia personal, excepte en aquelles situacions en què la persona estigui ingressada de manera permanent en un centre de la xarxa pública.
5. Revisar el programa individual d’atenció a la dependència i de promoció de l’autonomia personal quan correspongui.
6. Acomplir les actuacions preventives, el tractament social o socioeducatiu i les intervencions necessàries en situacions de necessitat social i fer-ne l’avaluació.
7. Intervenir en els nuclis familiars o convivencials en situació de risc social, especialment si hi ha menors.
8. Impulsar projectes comunitaris i programes transversals, especialment els que cerquen la integració i la participació socials de les persones, les famílies, les unitats de convivència i els grups en situació de risc.
9. Prestar serveis d’ajuda a domicili, teleassistència i suport a la unitat familiar o de convivència, sens perjudici de les funcions dels serveis sanitaris a domicili.
10. Prestar serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents.
11. Orientar l’accés als serveis socials especialitzats, especialment d’atenció diürna, tecnològica i residencial.
12. Promoure mesures d’inserció social, laboral i educativa.
13. Gestionar prestacions d’urgència social.
14. Aplicar protocols de prevenció i d’atenció davant de maltractaments a persones dels col·lectius més vulnerables.
15. Gestionar la tramitació de les prestacions econòmiques d’àmbit municipal i comarcal, i les altres que li siguin atribuïdes.
16. Coordinar-se amb els serveis socials especialitzats, amb els equips professionals dels altres sistemes de benestar social, amb les entitats del món associatiu i amb les que actuen en l’àmbit dels serveis socials.
17. Informar a petició de jutges i fiscals sobre la situació personal i familiar de persones afectades per causes judicials.
Àmbit territorial de la prestació dels serveis socials bàsics. Àrees bàsiques de serveis socials
Les àrees bàsiques de serveis socials són la unitat primària de l’atenció social als efectes de la prestació dels serveis socials bàsics.
L’àrea bàsica s’organitza sobre una població mínima de 20.000 habitants, prenent com a base el municipi, i és de competència municipal. Els municipis de més de 20.000 habitants poden tenir més d’una àrea bàsica de serveis socials, en funció del nombre d’habitants i de les necessitats socials.
Els municipis de menys de 20.000 habitants s’hauran d’agrupar en àrees bàsiques supramunicipals, la gestió de les quals correspon a la comarca.
PRESTACIONS DE SERVEIS SOCIALS BASICS
1. Serveis bàsic d´atenció social
2. Serveis d´atenció domiciliaria
– Serveis d´ajuda a domicili
– Servei de les tecnologies de suport i cura
3. Serveis residencials d´estada limitada
– Servei d´acolliment residencial d´urgència
– Servei de residència temporal per a persones adultes en situació de marginació
4. Servei de menjador social
5. Servei d´assessorament tècnic d´atenció social
6. Serveis d´intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents.
– Servei centre de dia obert
7. Servei d´informació i atenció a la dona
No hay comentarios:
Publicar un comentario