REGULACIÓ LEGAL
La Llei 10/1997, de 3 de juliol de la Renda Mínima d’Inserció contempla aquesta com un instrument d’inserció mitjançant un tractament integral de les situacions de pobresa i marginació. Trobem decrets posteriors pel seu desplegament.
Decret 339/2006, de 5 de setembre , de desplegament de la Llei 10/1997. Aquest decret té dos objectius:
1. Una modificació de determinats preceptes que figures en el vigent Decret 306/1998, modificat pel Decret 118/2001, i pel Decret 316/2001.
2. Disposar d’un text legal de referència com a desenvolupament de la Llei de la renda mínima d’inserció,que fos el resultat de la fusió dels tres decrets abans esmentats amb la inclusió de canvis.
DRET SUBJECTEIU, ESTABLERTA PER LLEI
ORGANISMES COMPETENTS
La RMI es gestiona mitjançant la Comissió Interdepartamental de la RMI que actua com a òrgan de direcció i coordinació de les funcions del Departament de Treball i Indústria i del Departament de Benestar i Família (actualment Acció Social i Ciutadania).
Aquesta Comissió està formada per 9 vocals: 3 seran els/les directors/es generals de l’ICASS, de la Direcció General de Formació Professional i Educació Permanent, i d’Economia Cooperativa, Social i d’Autoocupació; 2 nomenats pel/per la conseller/a de Treball i Indústria, 2 nomenats pel/per la conseller/a de Benestar i Família (actualment Acció Social i Ciutadania), 1 de nomenat pel/per la conseller/a d’Educació i Universitats i 1 nomenat pel conseller/a de Justícia.
REQUISITS
Els requisits per ser titular de les prestacions de la RMI són els següents:
1. Estar empadronat en qualsevol municipi de Catalunya.
2. Acreditar residència continuada a Catalunya, com mínim 1 any d’antelació a la data de sol·licitud. Poden ser sol·licitants les persones que acreditin que, dels darrers 5 anys, han residit 4 a Catalunya de forma continuada. Exemptes: persones retornades i dones que han deixat el seu lloc de residència per evitar maltractaments a ells o als seus fills i que han arribat a Catalunya i es trobin en situació de pobresa severa.
Les persones sol·licitants estrangeres que visquin a Catalunya han d’acreditar la seva residència legal.
3. Constituir una llar independent, com a mínim 1 any. Exemptes: persones amb menors o disminuïts al seu càrrec.
4. Edat compresa entre els 25 i els 65 anys. Poden ser menors de 25 anys si tenen menors o disminuïts al seu càrrec, o bé si estan en situació de risc social.
5. No disposar de mitjans econòmics necessaris per atendre les necessitats bàsiques de la vida. Es consideren en aquesta situació les persones o les unitats familiars que no hagin tingut durant els dotze mesos anteriors a la data de la sol·licitud uns ingressos superiors a la prestació de la renda mínima d’inserció que correspongui al mateix període. No s’aplicarà el que disposa aquest apartat respecte el període de dotze mesos quan s’acrediti trobar-se en una situació de pobresa severa, i que no ha obtingut cap ingrés en el mes anterior a la sol·licitud.
6. Comprometre’s a participar en les activitats que formen part del PIR (pla individual d’inserció i reinserció social i/o laboral). Dissenyades per poder articular fórmules d’inserció o reinserció social i laboral adaptades a la situació, capacitades de les persones o famílies. Es recollen en el conveni d’inserció, signat pel titular i la resta de beneficiaris de la unitat familiar majors d’edat, susceptibles de rebre mesures d’inserció, un cop aprovat el PIR.
No tenen accés a la prestació econòmica de la RMI:
1. Persona sol·licitant o membre de la unitat familiar que rep altra prestació pública que l’import superi el de la RMI.
2. Persona sol·licitant o membre de la unitat familiar que hagi causat baixa voluntària en el treball en l’últim any. No s’aplicarà si acredita que es troba en una situació de pobresa severa.
3. Persona sol·licitant o membre de la unitat familiar que estiguin en situació d’acomiadament laboral improcedent, expedients de regulació de feina i que hagin de rebre una quantia superior al comput anual de la RMI.
4. Si la persona sol·licitant o membre de la unitat familiar percep o ha percebut de manera indeguda qualsevol mena de prestació plública, en els últims 5 anys, per causes atribuïbles a la persona titular. No s’aplicarà si acredita que es troba en una situació de pobresa severa.
5. Persona sol·licitant o membre de la unitat familiar que tinguin béns mobles o immobles que, per les seves característiques, indiquen que existeixen béns materials suficients per atendre la seva subsistència. La titularitat de l’habitatge habitual no implica la denegació.
6. Les persones que ho sol·licitin i visquin amb d’altres persones que reben una RMI. No s’aplicarà si acredita que es troba en una situació de pobresa severa.
7. Si la persona sol·licitant que legalment té dret a percebre una pensió alimentària del cònjuge o d’altres parents no la rep i no ha interposat la corresponent reclamació judicial. S’exceptuen els casos en què no s’ha efectuat per causes no imputables a la persona destinatària.
Es considera que una persona es troba en una situació de pobresa severa quan està en una situació d’emergència social, desarrelament o marginació social greu.
CONTINGUT DEL PROGRAMA
La finalitat de la RMI és prestar el recolzament adequat a totes les persones que ho necessiten per atendre les necessitats bàsiques per viure en la societat, amb els recursos convenients per al seu manteniment, així com per afavorir la seva inserció o reinserció social i laboral.
La RMI aconsegueix els seus objectius mitjançant l’elaboració d’un Pla Individual d’Inserció i Reinserció Social i Laboral (PIR).
El PIR ha de contenir el diagnòstic de la situació personal i familiar i la comprovació dels medis econòmics de la unitat familiar, si procedeix; els objectius temporalitzats que s’han d’aconseguir, la periodicitat de la relació amb l’equip, mètode que s’ha de seguir i concreció d’accions a seguir.
El PIR pot compendre l’aplicació coordinada d’aquestes actuacions i prestacions (totes o algunes):
1. Prestacions d’urgència i rescabalament: des del moment que la disgnòsi de cada cas permet preveure la incorporació d’una persona o unitat familiar a un pla individual d’inserció i comença la seva elaboració, aquesta persona o unitat familiar ha de rebre aquest tipus de prestacions a càrrec de les administracions locals corresponents. La concessió d’aquestes prestacions no implica necessàriament l’aprovació del Pla.
2. Suport a la integració social: constitueix aquesta intervenció, les actuacions que tenen per objecte ajudar als beneficiaris a superar situacions de desestabilització personal i familiar que són causa de la seva manca d’integració social.
3. Accions de formació d’adults: consisteix en proporcionar formació instrumental i bàsica encaminada a la inserció o reinserció social.
4. Suport a la inserció laboral: el Departament de Treball i Indústria exerceix les actuacions de motivació, orientació laboral i formació ocupacional i de suport per a la inserció laboral.
5. Prestació econòmica: té caràcter periòdic. La quantia està en funció de les càrregues familiars de la perceptora. La finalitat és atendre les necessiatst d’aliments i subsistència.
Es determinen altres prestacions complementàries segons les situació de la persona o de la unitat familiar.
COMPETÈNCIES DELS SERVEIS SOCIALS BÀSICS
Segons estableix l’article 8 del Decret 339/2006, de 5 de setembre, tant els ajuntaments com els consells comarcals han de preparar i elaborar els projectes de PIR mitjançant els serveis socials bàsics.
Les persones professionals dels serveis socials bàsics tenen les funcions següents segons el decret, en aquesta matèria:
1. La recepció o la detecció de casos o persones i famílies creditores de la RMI.
2. La preparació i l’elaboració de cada projecte de pla individual d’inserció i reinserció social i/o laboral (PIR).
3. El seguiment i l’avaluació dels PIR, assegurant la integració i coherència de les diferents mesures.